U bevindt zich hier:  Home  /  Behandelingen  /  IUI

IUI

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is het inbrengen van uit het semenplasma geïsoleerde zaadcellen in de baarmoederholte, rondom het moment van de eisprong.
Bij samenleving komt het sperma na een zaadlozing in de vagina. De zaadlozing (het ejaculaat) bestaat uit vocht afkomstig van prostaat en zaadblaasjes (het semenplasma) met daarin de zaadcellen afkomstig uit de teelballen (testes). De zaadcellen zwemmen vervolgens via het slijm van de baarmoedermond naar de baarmoederholte en van daaruit verder naar de eileiders. In een eileider vindt de uiteindelijke bevruchting plaats.

Zaad opwerken

De voor IUI benodigde zaadcellen worden met behulp van een “wasprocedure” uit het semenplasma geïsoleerd. Dit gebeurt in ons eigen laboratorium.
Vervolgens wordt bij de vrouw, via een korte katheter (dun buisje), het opgewerkte zaad rechtstreeks in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting en de baarmoedermond vormt geen barrière meer.
Een goede timing van de IUI is van belang, omdat de kans op een zwangerschap het hoogst is als IUI wordt uitgevoerd rond het moment van de eisprong. Dit moment wordt zo nauwkeurig mogelijk bepaald met behulp van urinetesten, bloedonderzoek en/of echoscopie.

IUI-behandelingen kunnen worden toegepast in zowel spontane cycli, als in cycli waarbij verschillende vormen van hormonen worden gebruikt. Deze hormonen bevorderen de eiblaas ontwikkeling (follikels), en de rijping van eicellen.

Zwangerschapskansen

De kans op een zwangerschap bij IUI varieert tussen 1 op de 6 tot 10 behandelingen en wordt bepaald door de leeftijd van de vrouw, de kwaliteit van de te insemineren zaadcellen en de timing van de IUI. Uiteraard is een voorwaarde dat er bij de vrouw tenminste 1 eileider normaal functioneert.
De cumulatieve kans op een spontane zwangerschap (dat is alle zwangerschappen ontstaan in die 3 jaar) is in de eerste drie jaar van onbeschermde gemeenschap groter dan bij fertiliteit bevorderende behandelingen. Het kan voorkomen dat bij het fertiliteitonderzoek (OFO) geen oorzaak wordt gevonden voor het uitblijven van de zwangerschap. Afhankelijk van de leeftijd, kan dan toch nog het advies gegeven worden om nog te proberen spontaan zwanger te worden. De lengte van deze periode hangt af van de duur van de kinderwens en de leeftijd van de vrouw.

Voor wie is IUI?

U kunt voor IUI in aanmerking komen, indien uit het OFO blijkt, dat we te maken hebben met (één of meerdere) van de volgende situaties:

  • De kwaliteit (aantal en/of beweeglijkheid) bij het zaadonderzoek is minder dan normaal, de opwerking van de zaadlozing toont voldoende beweeglijke zaadcellen.
  • Het slijm van de baarmoedermond blijkt niet van goede kwaliteit te zijn.
  • U hebt maximaal drie jaar onbeschermde gemeenschap gehad, maar u bent niet zwanger geworden; een duidelijke oorzaak is niet gevonden.
  • Samenleving en/of zelf inseminaties zijn voor u geen optie.
  • Komt u in aanmerking voor IUI dan zult u mondeling en schriftelijk op de hoogte worden gebracht van de gang van zaken bij uw IUI -behandeling.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden »