U bevindt zich hier:  Home  /  Behandelingen  /  Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie is een behandeling met vruchtbaarheidsbevorderende medicijnen. Het doel van deze behandeling is het op gang brengen of stimuleren van de eisprong door middel van tabletten of injecties.
Deze methode wordt toegepast bij vrouwen bij wie geen eisprong optreedt en bij vrouwen met een onregelmatige cyclus, waarbij af en toe een eisprong plaatsvindt.
Bij de behandeling wordt gestreefd naar het barsten van (eisprong) ten hoogste twee follikels (eiblaasjes), het liefst van één. Aan de zorgkant zijn wij overtuigd van het feit dat we de kans op een meerling-zwangerschap zo klein mogelijk moeten houden.

Om welke medicijnen gaat het?

Medicijnen die de specialist u kan voorschrijven zijn:

Blijkt de stoornis in het hebben van regelmatige eisprongen door een andere factor veroorzaakt (dit wordt onderzocht in het OFO, het fertiliteit onderzoek), dan zal daar naar worden gehandeld. U moet onder andere denken aan een gestoorde schildklierfunctie, een gestoorde bijnierfunctie, type 2 suikerziekte enz.

Voor wie is ovulatie-inductie bedoeld?

  • Vrouwen met een verstoorde hormoonproductie. Zij hebben meestal geen maandelijkse groei van een eiblaasje (follikel) en dus ook geen maandelijkse eisprong. Daardoor hebben deze vrouwen geen menstruatie of een zeer onregelmatige menstruatie.
  • Vrouwen met poly-cysteuze eierstokken (PCO). Dit wil zeggen dat er in de eierstokken veel holtes gevuld met vocht (cysten) aanwezig zijn. Deze vrouwen hebben over het algemeen zelden of onregelmatig een eisprong.
  • Paren met onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid van tenminste drie jaar (afhankelijk van de leeftijd van de vrouw).

Overgewicht maakt behandeling moeilijker

Bij overgewicht zal de specialist u adviseren eerst af te vallen, voordat hij met de behandeling begint. Door overgewicht verloopt de behandeling namelijk vaak moeilijker en is het risico op complicaties groter. Ook de kans op problemen tijdens de zwangerschap is groter. Bovendien kan de verstoorde menstruatiecyclus zich spontaan herstellen als uw gewicht afneemt.

Ook bij mannen kan obesitas in sommige gevallen de vruchtbaarheid verminderen. Ons centrum begeleidt ook deze mannen.

Zwangerschapskans

Bij toepassing van ovulatie-inductie is de kans op zwangerschap ongeveer 15 tot 20 procent per cyclus. Dit is vergelijkbaar met een normale vruchtbaarheid. Uiteraard is de zwangerschapskans ook afhankelijk van de biologische leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het zaad van de man. Als na zes maanden van ovulatie-inductie een zwangerschap uitblijft, dan bespreekt de specialist met u de eventuele alternatieven.

Complicaties

Als gevolg van de ovulatie-inductie en stimulatie met hormooninjecties kunnen er incidenteel bijverschijnselen optreden:

  • Kortdurende huidreactie op de plaats waar de injectie is toegediend.
  • Er kunnen meerdere eiblaasjes groeien met een kans op een meerling. De specialist kan u in een dergelijke cyclus samenleving ontraden.
  • Hyperstimulatiesyndroom (overstimulatie, OHSS). Dit komt zelden voor.
  • Een verhoogde kans op trombose (een stolsel in een bloedvat). Deze kans is niet groot, maar is wel nog groter als bij u of een naaste familielid trombose is voorgekomen. Vergeet dit niet aan uw behandelaar te melden. Overigens: ook zwangerschap verhoogt de kans op trombose.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden »