U bevindt zich hier:  Home  /  PatiŽnteninf...  /  Zwanger worden?

Zwanger worden?

Zwanger willen worden? Preconceptie advies?
Een goede voorbereiding is (minstens!) het halve werk...

U overweegt een zwangerschap? U twijfelt en heeft nog veel vragen. Voor die vrouwen (paren) is dit stukje geschreven.

Gelukkig worden er in Nederland veel vaker gezonde baby’s geboren (96%) dan baby’s met een afwijking of een erfelijke ziekte (2 - 4%). In afgeronde getallen gaat het jaarlijks om 200.000 gezonde en circa 8000 kinderen met een afwijking of ziekte.

Veel aanstaande ouders zijn zich vaak niet bewust van het bestaan van een mogelijk risico op het moment van de kinderwens. Meer en meer wordt het duidelijk dat de basis voor de geboorte van een gezond kind (en later: een gezonde volwassene), gevormd wordt door een goede voorbereiding.
Deze voorbereiding houdt ondermeer in het vooraf bepalen of schatten van de aanwezigheid van een risico. Bijvoorbeeld doordat er in de familie of bij u beiden al eerder een kind geboren is met een afwijking.
Ook heeft die voorbereiding te maken met een bewustwording van gewoontes van alle dag: de zogenaamde life-style factoren zoals roken, voeding (onder- en overgewicht), medicijngebruik, infectieziekten (HIV, hepatitis), en chronische ziekten (als suikerziekte, hoge bloeddruk, vallende ziekte etc). Het dagelijks omgaan met schadelijke stoffen is nog een ander voorbeeld.
U kunt zich mogelijk voorstellen dat deze factoren van invloed kunnen zijn op uw wens zwanger te raken, gezond zwanger te zijn en uw kans op een gezonde baby.

Graag wijzen wij u op www.zwangerwijzer.nl, een site ontstaan op initiatief van het Erasmus Universitair Medisch Centrum te Rotterdam. Op deze site kunnen vrouwen en mannen een (eventueel anonieme) vragenlijst invullen, die te maken heeft met die voorbereiding.
Een uitdraai van uw antwoorden of verzending via mail zou u bijvoorbeeld aan uw zorgverlener (huisarts, gynaecoloog, verloskundige, internist, neuroloog, reumatoloog etc.) kunnen sturen en dit met haar of hem kunnen bespreken.

Mocht u zich bij ons melden vanwege uw vragen en twijfels, stuur dan vóór uw bezoek, uw ingevulde vragenlijst afkomstig van www.zwangerwijzer.nl, naar ons toe. Dit kan via de post of via email (info@nijbarrahus.nl), in dat laatste geval graag uw naam, geboortedatum en BSN-nummer vermelden en de datum van uw geplande bezoek.

Voor alle duidelijkheid, deze vragenlijst van www.zwangerwijzer.nl is niet dezelfde als onze vragenlijst, die te downloaden is van onze site. Deze laatste lijst gebruikt u wanneer u zich als patiënt wilt aanmelden.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden Ľ