U bevindt zich hier:  Home  /  PatiŽnteninf...  /  OFO  /  Ovulatie-detectie

Ovulatie-detectie

Ovulatie-detectie is het opsporen en vaststellen van de eisprong.
Om vast te stellen of er een eisprong plaatsvindt, zijn er verschillende onderzoeken mogelijk: de temperatuurcurve, progesteron bepaling in het bloed en echoscopisch onderzoek.

De temperatuurcurve

Gedurende een periode waarin twee tot drie menstruaties plaatsvinden, kunt u een basale temperatuurcurve (BTC) bijhouden. Hierbij meet u zodra u wakker bent, via de anus uw temperatuur.
Dit begint op de eerste dag van uw menstruatie (cyclusdag 1). De eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats. Het eerste gedeelte van de cyclus kan variëren in lengte. Of er een eisprong heeft plaatsgevonden is dus alleen achteraf vast te stellen. Een normale cyclus duurt minimaal 21 en maximaal 42 dagen, met een gemiddelde van 28 dagen (+/- 4 dagen).
Na de eisprong is de lichaamstemperatuur gemiddeld 0,3 tot 0,5 graad Celsius hoger.

Progesteronbepaling

De waarde van het hormoon progesteron in het bloed, die bepaald wordt in de tweede helft van de cyclus, geeft aan of er een eisprong heeft plaatsgevonden. Progesteron wordt door de eierstok geproduceerd, nadat een eisprong heeft plaatsgevonden. Progesteron verandert het baarmoederslijmvlies (de binnenbekleding van de baarmoederholte) zodanig, dat innesteling van het embryo kan plaatsvinden.

Inwendige echoscopie

Bij inwendige (vaginale) echoscopie wordt een dunne staaf (probe), beschermd met een condoom, ingebracht in de schede. Door middel van ultrasoon geluid worden de eierstokken en eiblaasjes in beeld gebracht. Ook de baarmoeder en de dikte van het baarmoederslijmvlies worden bekeken.

Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels).

Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden. Hierdoor kan de arts advies geven over uw vruchtbare periode. In deze periode kan ook onderzoek gedaan worden naar het slijm van de baarmoederhals en wordt er dikwijls een samenlevingstest (postcoïtum test) gedaan.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden Ľ