U bevindt zich hier:  Home  /  PatiŽnteninf...  /  OFO

OriŽnterend Fertiliteits Onderzoek

OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende onderdelen bestaat met als doel een mogelijke verklaring te vinden waarom zwangerschap uitblijft.
Verwijzing naar de specialist vanwege het uitblijven van een zwangerschap wordt meestal door de huisarts afgegeven, indien één jaar onbeschermd seksueel contact nog niet tot een zwangerschap heeft geleid. Bij het OFO worden een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht, zoals de eigenschappen van het sperma, het optreden van de eisprong, de eigenschappen van het slijm van de baarmoederhals en de doorgankelijkheid van de eileiders.
De oorzaak kan bij de vrouw of de man, of bij allebei liggen; de drie mogelijkheden komen ongeveer even vaak voor. Bij circa 25% van de paren wordt ondanks een volledig onderzoek geen duidelijke reden gevonden. Dit wordt onbegrepen subfertiliteit genoemd.

Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap?

Als mensen tot kinderen besluiten en ze hebben regelmatig onbeschermd seksueel contact, waarbij de vrouw een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen heeft, dan is de kans op zwangerschap binnen 1 jaar ongeveer 90% procent. In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap in die eerste jaren ongeveer 15 tot 25 procent. De kans is het grootst bij seksueel contact op de dagen voorafgaande aan de eisprong. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus is dit 14-16 dagen voor de te verwachten menstruatiedatum. Deze kans op zwangerschap wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd en het langer uitblijven van een zwangerschap.
In Nederland heeft 1 op de 10 paren, die een kind willen, problemen met de vruchtbaarheid. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.

Wat houdt het OFO in?

Afhankelijk van de resultaten kunnen vervolgens nog plaatsvinden:

Het fertiliteitsonderzoek

Het fertiliteitsonderzoek kan langer duren dan u en uw partner verwachten: elke stap kost nu eenmaal tijd. Indien u vragen heeft, kunt u deze met de gynaecoloog of fertiliteitarts bespreken. Is de belasting van de onderzoeken te groot voor u, bespreek dan met de gynaecoloog hoe ze stap voor stap in uw eigen tempo uitgevoerd kunnen worden.
Op Nij Barrahûs is een folder over OFO te verkrijgen, vraag er gerust naar.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden Ľ