U bevindt zich hier:  Home  /  PatiŽnteninf...  /  Medicijnen  /  3. Middelen die een eisprong kunnen voorkomen

3. Middelen die een eisprong kunnen voorkomen

Welke middelen:
Onder andere: Decapeptyl en Lucrin, worden ook wel agonisten van LHRH genoemd. Orgalutran en Cetrotide, zogenaamde antagonisten, bevatten alle een LHRH achtig hormoon als werkzame stof. Deze hormonen worden onderhuids toegediend.

Welk doel wordt nagestreefd:
Het niet voortijdig laten rijpen én barsten van de follikels bij de IVF en ICSI behandeling. Immers, indien dit gebeurt, is er geen eicel bij de punctie meer te verkrijgen en die er te verkrijgen zijn, zullen “overrijp”zijn en minder tot zwangerschap kunnen leiden.

Hoe werkt het:
LHRH (luteinizing hormone releasing hormone) wordt gevormd door de hypothalamus in onze hersenen en zorgt voor de productie van LH en FSH, vanuit de hypofyse (een klein orgaan aan de basis van onze hersenen). LH zorgt voor het rijpen van de eicel en het barsten van de follikel.
Door een kleine verandering in het LHRH molecuul ontstaat een hormoon, die de werking van het LHRH teniet doet (blokkeert), waardoor geen LH en geen FSH ontstaat. Na de invoering van dit “hulp hormoon” werden de resultaten van de IVF en ICSI aanzienlijk verbeterd, doordat nu geen voortijdige rijping van de eiblaasjes en eicellen meer optrad.
De middelen worden ook ingezet wanneer een situatie moet worden gecreëerd, waarbij geen vrouwelijk hormoon mag worden gemaakt en dus een situatie ontstaat als bij de overgang, waarbij de eierstokken geen activiteit meer tonen. Dit komt voor bij de behandeling van vleesbomen (myomen) en endometriose (het hebben van “verdwaald” baarmoederslijmvlies. Hier zijn behandelschema’s van 3, 6 en 12 maanden, afhankelijk van de ernst van het probleem.

Mogelijke bijwerkingen:
Bij langdurig gebruik (langer dan 1 week) symptomen van de overgang: opvliegers, vermoeidheid. Deze zijn van voorbijgaande aard; zodra de stimulatie begint en de eierstokken weer worden geactiveerd, zijn ze verdwenen.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden Ľ