U bevindt zich hier:  Home  /  PatiŽnteninf...  /  Medicijnen  /  2. Middelen die voor de ovulatie zorgen

2. Middelen die voor de ovulatie zorgen

Welke middelen:
Pregnyl, bevat hCG (menselijk chorion gonadotrofine ofwel zwangerschapshormoon). Het hCG wordt gewonnen uit de urine van zwangere vrouwen en heeft een LH-achtige werking.
Ovitrelle bevat ook hCG, via ingenieuze (recombinant DNA) techniek verkregen.

Welk doel wordt nagestreefd:

  • Het laten ontstaan van de eisprong. Na toediening (meestal subcutaan of onderhuids) is er een eisprong te verwachten circa 36 uur na de injectie. Op die manier kan het medicijn worden ingezet bij het plannen van een IUI behandeling of de planning van een spontane conceptie (zwangerschap).
  • Voordat de eisprong daar is, zullen eiblaasje(s) en de daarin opgesloten eicel(len) door het middel een rijpingsproces doormaken, waardoor de eicel (na eisprong of punctie bij IVF en ICSI) bevruchtbaar wordt. Zonder eicelrijping (dus zonder LH of hCG) is geen bevruchting mogelijk. Natuurlijk zal punctie in geval van IVF en ICSI vóór de eisprong moeten worden verricht.
  • Vanwege de LH- achtige werking kan het hCG ook zorgen voor een stimulatie van de productie van het hormoon progesteron (zie IV). Om deze reden kan het hCG ook worden ingezet bij IVF en ICSI voor het ondersteunen van de innesteling rondom en na terugplaatsing. Dit gebeurt meestal in veel lagere doseringen dan bij gebruik voor de andere doeleinden.
  • Krijgt u hCG voorgeschreven let dan op datum en tijdstip van toediening en vergeet niet op de juiste voorgeschreven dosis te letten. U krijgt hiertoe instructies, die met u uitvoerig zullen zal worden besproken.

Hoe werkt het:
In de natuurlijke (dat is niet-gestimuleerde cyclus) ontstaat in de hypofyse (zie bij I) een uitstorting van het hormoon LH. Dit LH, via uw bloedbaan naar de eierstok getransporteerd, zorgt voor het rijpen van de eiblaas of follikel en voor het barsten van de follikel (ovulatie), waardoor de eicel vrijkomt en beschikbaar is voor bevruchting. Het zorgt ook (in de eierstok) voor de productie van progesteron (zie onder IV).

Mogelijke bijwerkingen:
De werkzame stof hCG (zwangerschapshormoon) wordt bij IVF en ICSI toepassing in verband gebracht met het ontstaan van het ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS). In een enkel geval (als er heel veel follikels zijn ontstaan) wordt dan ook afgezien van het toedienen van hCG en stopt daarmee de behandeling om een ernstige OHSS te voorkomen.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden Ľ