U bevindt zich hier:  Home  /  Onze kliniek  /  Zorgverzekeringen 2018

Zorgverzekeringen 2018

Welke polis past bij mij?

Wie vrije keuze in de zorg belangrijk vindt, staat voor een belangrijke keuze. Alleen verzekerden met een restitutiepolis hebben maximale keuzevrijheid. Een restitutiepolis biedt de ruimste vergoeding van Nederland. Maar wat is zo’n restitutiepolis precies?

Stel je voor dat iemand voor jou gaat bepalen welke auto je moet rijden. Waar je moet wonen. Of naar welke advocaat je mag voor juridisch advies. Zou jij het accepteren? Waarschijnlijk niet. En gelukkig is dat in deze gevallen ook helemaal niet nodig.

Toch wordt er hard gemorreld aan je vrije keuze als het om je gezondheid gaat. We zien steeds vaker dat zorgverzekeraars die vrijheid inperken. Als je zelf je dokter wilt blijven kiezen, is het type zorgverzekering dat je hebt van doorslaggevend belang. Welke typen zorgverzekeringen zijn er precies en wat zijn de verschillen? We zetten de polissen voor je op een rij.

De naturapolis

Met een naturapolis heeft iemand geen volledige keuzevrijheid. De naturaverzekeraar vergoedt behandelingen alleen volledig bij de artsen en in ziekenhuizen waar hij voor deze polis een contract mee heeft afgesloten. Liever naar een andere arts waarmee geen contract is? Dat kan, maar daar kan een prijskaartje aan hangen. Grote kans dat je een deel (30 tot 40%) van de behandelkosten zelf moet betalen.

De budgetpolis

De budgetpolis is een uitgeklede naturapolis. Verzekerden met een budgetpolis hebben verreweg de minste vrijheid bij het kiezen van hun zorgverlener. Het bedrag dat zij moeten bijbetalen, voor niet gecontracteerde zorg kan wel oplopen tot 50% van de kosten. Oftewel nog meer dan bij een naturapolis.

De combipolis

De combipolis heeft zowel kenmerken van een naturapolis als van een restitutiepolis. Bepaalde zorgproducten worden vergoed volgens de kenmerken van een naturapolis en andere zorgproducten worden vergoed volgens de kenmerken van een restitutiepolis.
Indien het zorgproduct wordt vergoed volgens de kenmerken van een restitutiepolis dan vergoedt de zorgverzekeraar de gekozen behandeling. Maar er zit een addertje onder het gras. Want verzekeraars vergoeden de kosten vaak alleen tot het bedrag dat zij ‘marktconform’ vinden. Vaak zijn dat de bedragen waar de al genoemde naturaverzekeraars met zorgverleners in hun onderhandelingen op zijn uitgekomen. Als een behandelaar meer vraagt, moet de verzekerde het verschil zélf bijbetalen. Met de combipolis is het dus goed opletten bij welke arts of in welk ziekenhuis een behandeling volledig wordt vergoed. Terwijl kosten wel het laatste zijn waar een patiënt zich mee bezig wil houden.

De restitutiepolis

En dan is er de restitutiepolis. Je bent daarbij vrij in je keuze van een zorgaanbieder. Dus geen financiële beperking, mits de kosten die een zorgverlener in rekening brengt niet excessief zijn (dat wil zeggen: wanneer een behandelaar kosten declareert die buitensporig afwijken van het marktgemiddelde en/of hoger zijn dan het NZA tarief/wettelijk tarief). In de praktijk komen hierdoor vrijwel alle declaraties voor volledige vergoeding in aanmerking. Dat geldt voor alle restitutiepolissen, dus zowel basisverzekeringen als aanvullende verzekeringen.

Wat is de situatie van Nij Barrahûs?

De Stichting BPM zorg, die werkt onder de naam “Nij Barrahûs” heeft voor 2018 een contract afgesloten met VGZ. Bent u verzekerd bij VGZ of een daaraan gelieerde partij dan worden uw behandelkosten die onder de basisverzekering vallen, in 2018 volledig vergoed.

U heeft een restitutiepolis, wat kunt u het beste doen?

U heeft een restitutiepolis. Dit betekent dat uw vruchtbaarheidsbehandelingen in 2018 volledig worden vergoed, ook al hebben wij geen contract met uw zorgverzekeraar afgesloten.

Moet ik overstappen naar een andere verzekeraar?

Ons advies is om een restitutiepolis af te sluiten. Ook sommige combipolissen hebben een goede dekking. Bij een combipolis is het verstandig om in uw polis op te zoeken wat het tarief is dat u vergoed krijgt: het door de overheid vastgestelde tarief (dit heet: het NZA-tarief ook wel Wettelijk tarief) of het door de verzekeraar vastgestelde tarief (dit noemt de verzekeraar het marktconforme tarief). Het door de verzekeraar vastgestelde tarief is lager dan het NZA-tarief.
Overweegt u naar een andere restitutieverzekeraar over te gaan die een vergoeding geeft die gelijk is aan het NZA-tarief, dan kunt u onder andere terecht bij: ONVZ zorgverzekeraar. Er zijn er nog meer – wij kennen ze niet allemaal.

Moet ik zelf altijd de rekening gaan voldoen (geldt niet voor VGZ- en ONVZ-verzekerden)?
U krijgt zelf de factuur van de behandelkosten. Deze factuur kunt u zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar zal die factuur aan u vergoeden. Hoe snel dat is, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. (maar meestal binnen drie weken) Wij verzoeken u het volledige door ons gefactureerde bedrag binnen de gestelde termijn te betalen.

Hoe zit het met mijn eigen risico?

Alle Nederlanders hebben in 2018 een eigen risico van minimaal € 385,- per jaar. Uw verzekeraar zal het eigen risico inhouden op uw vergoeding.

U heeft een naturapolis of combipolis, wat kunt u het beste doen?

Wij raden u aan om uw naturapolis op te zeggen en een restitutiepolis af te sluiten. Opzeggen van uw verzekering kan tot uiterlijk 31-12-2017. Het afsluiten van een nieuwe verzekering kan tot uiterlijk 31-01-2018. U bent in dat geval gewoon verzekerd met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2018.
Heeft u een combipolis dan raden wij u aan bij uw zorgverzekeraar op te vragen welke bedragen zij voor de diverse vruchtbaarheidsbehandeling vergoeden. Indien uw zorgverzekeraar onze tarieven niet volledig vergoedt raden wij u aan een restitutiepolis af te sluiten.

Ik wil mijn natura polis of combipolis houden.

Als u uw natura- of combiverzekering wilt behouden en wij hebben geen overeenkomst met uw zorgverzekeraar, dan kunt u in 2018 nog steeds bij ons in behandeling komen of blijven, maar dan heeft de zorgverzekeraar het recht om u een lagere vergoeding te geven. Uw eigen kosten zijn in dat geval afhankelijk van de polis die u heeft. Bij de naturapolis met een hele lage premie (vaak budgetpolis genoemd) zijn uw eigen kosten hoger dan bij een ‘gewone’ naturapolis of combipolis.

Tot slot

Wij hechten er zeer aan u attent te maken op de mogelijke vergoedingen. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat u alleen met een restitutiepolis een volledige vergoeding ontvangt voor alle basiszorg in Nederland.

Nog vragen?

Indien u verdere vragen heeft kunt u dat kenbaar maken aan onze medewerkers of uw vragen mailen naar info@nijbarrahus.nl

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag of verzoek om informatie in het contactformulier of bel ons tussen 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0561 - 610 030

Waar kan ik mij aanmelden?

Aanmelden kan eenvoudig via ons aanmeldformulier. U wordt dan door ons teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Aanmelden »